Veel gestelde vragen over werk 

Op zoek naar werk

Online

Zoek bedrijven/branches op waar je interesse in hebt. Ga na of er vacatures zijn. Ook kan je op de bekende vacature sites kijken zoals indeed.nl en werk.nl.

Niet online

Ga langs bij een bedrijf. Vraag of zij nog iemand nodig hebben. Soms zie je een oproep in een etalage, op een busje of een reclame bord. Vergeet niet meteen je CV uitgeprint mee te nemen. Ergens stage gelopen en het erg naar je zin gehad? Of mensen om je heen die werken? Laat hen vooral weten dat je opzoek bent zodat zij ook mee kunnen zoeken.

Bij sommige bedrijven kan je werken en leren tegelijk. Je krijgt dan een opleiding van je werkgever aangeboden zodat je daarna (of tijdens de opleiding) er kan gaan werken. Denk bijvoorbeeld aan installatietechniek of loodgieter. Vaak zit je dan wel een paar jaar vast bij die werkgever.

Bij het maken van het CV is het mooi op een template te gebruiken. Deze kan je zelf maken in een programma zo als Canva of je kan een standaard versie uit bijvoorbeeld Word gebruiken. Hierdoor ziet je CV er verzorgt en overzichtelijk uit. Probeer zoveel mogelijk kort en puntsgewijs te noteren. Begin altijd met je laatste ervaring en eindig met je eerste. Plaats een foto van jezelf, denk hierbij wel dat het een foto moet zijn waar je er representatief uitziet(geen zonnebril/filter/alcohol of drugs). Een foto waardoor een potentiële werkgever denk, ja! die past bij dit bedrijf.

Er zijn veel verschillende sites die je op weg kunnen helpen bij het schrijven van een brief zoals: Stagemarkt en Nationale vacaturebank Voor voorbeelden kan je kijken op: Beaks

of maak een afspraak met een van onze coaches.

Op https://www.werk.nl/arbeidsmarktinformatie/beroep/kansrijke-beroepen/index.aspx kan je informatie vinden over kansrijke beroepen. Dit zijn beroepen waar nu en in de toekomst veel vraag naar is.

Aan het werk

Het minimumjeugdloon hangt af van je leeftijd. Kijk op Rijksoverheid hier kan je je minimumjeugdloon uitrekenen.

Als je nog geen 18 jaar bent, mag je een aantal werkzaamheden niet uitvoeren. Je mag bijvoorbeeld niet werken met gevaarlijke stoffen of in een lawaaiige omgeving. Op de website van de overheid lees je er meer over

Deze zijn vast gelegd in jouw contract en de CAO waarbinnen jouw werkzaamheden vallen. CAO staat voor collectieve arbeidsovereenkomst.

Een proeftijd is een soort kennismakingsperiode tussen jou en je nieuwe werkgever. In de proeftijd kun jij zonder gevolgen alsnog afzien van je nieuwe baan. Ook je werkgever kan je in de proefperiode zonder opzegtermijn ontslaan. Hoe lang je proeftijd mag zijn kan je hier vinden: Kennisbank proeftijd 

Word je ziek en heb je een baan dan bespreek je dit voor je werkdag begint met je leidinggevende. Gaat het om langdurige ziekte maak je met jouw leidinggevende en de Arboarts een plan. Belangrijk is het om je werkgever goed op de hoogte te houden. Je hoeft daar in tegen geen medische gegevens te delen met je werkgever.

Je weet waarschijnlijk wel dat je kan gaan solliciteren. Maar waar heb je verder recht op? Bekijk het op Rijksoverheid. Werk je of heb je een langere tijd gewerkt en word je werkloos? Check dan ook deze site: UWV. Een WW-uitkering kan je online aanvragen op werk.nl vanaf 1 week voordat je werkloos wordt.